Арган от Мароко

Пътешествието ни продължава из аргановото царство на Мароко. Често попадаме на скъпи продукти с арганово масло. То се извлича от ядките на аргановото дърво и е запазена марка на Мароко. Дървото помага на страната да запази зелени територии на прага на пустинята Сахара. В тази трудна за обитаване среда хората се прехранват благодарение на дохода от производството на ценното масло. Близо 80% от северноафриканската страна са суха територия. От източната и южната граница настъпва все по-категорично Сахара. От векове армията, която пази Мароко от заплашващата пустиня, са аргановите гори. Дървото Argania Spinosa e известно още като Мароканско желязно дърво. Смята се, че животът му може да достигне и до 450 години, като дървото може да не влезе в пълна продукция на плодове до 40-60 годишна възраст. Има способността да изпада в латентно състояние в периоди на суша и да се възстановява, когато дъждовете дойдат отново. За берберите арганът е Дърво на живота. Номадските племена го използват с много предназначения. За строителство и производство на мебели – арганът е отличен дървен материал, защото практически дървесината му е плътна и недостъпна за насекоми. Използва се за огрев, а маслото от ядките е добър източник на гориво за осветяване в тъмните номадски нощи. Берберките си приготвят домашен сапун и козметика от тези ядки. Продуктите, изработени от маслото, омекотяват кожата и спомагат за намаляване на бръчките.

„Без багаж“ – време е да научим всичко за аргановото дърво.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Да помогнем на горските хора

Вероятно точно пигмеите са местното аборигенско население, населявали тези дъждовни гори далеч преди времето на развитото земеделие. Днес, всички пигмеи живеят в близост до земеделски

Един ден сред горските хора

Днес горите в Уганда покриват 49 000 km² или 24% от общата площ на страната, като над 9 хиляди km² от тях са тропически гори.

Пигмеите – кои са те?

„Запознайте се с пигмеите – малките хора от дъждовната гора!“ Африка, този невероятен континент, все още успява да запази безброй уникални традиции, ритуали, занаяти, вярвания