Бих ли живяла тук?

Първият въпрос, който се прокрадва в мислите ми, когато се озова на дадено място е: „Бих ли живяла тук?“

Испания винаги ме е привличала. Но все не ми се отдаваше възможност да  обиколя на спокойствие, да усетя енергията на тази страна…

Ноември се оказва незает откъм пътувания и веднага „вмъквам“ Испания в „свободното време“.

Мадрид, Малага, Кордоба, Севиля, Ронда и Гранада. Голяма хапка за едно пътуване. Но няма за кога да отлагаме хубавите преживявания.

Първият град, който ни посреща с отворени обятия, е Мадрид.

Историята започва сама да се разказва още от първия миг и смяната на караула пред Палацио Реал де Мадрид, или Кралския дворец, построен през 1764 г., на мястото на крепост от 10-ти век.

След като кастилският крал Алфонсо VI превзема Мадрид през 1085 г., сградата рядко е използвана от кастилските крале.

През 1561 г., крал Филип II Испански премества столицата на Испания от Толедо в Мадрид.

Градът се превръща в единствената столица на империя от онова време, която няма излаз на море. За нуждите на краля, на мястото на крепостта от 10-ти век е построен дворецът Старият Алказар. Той обаче изгаря до основи през 1723 г.

Крал Филип V Испански – първият представител на Бурбонската династия в Испания, заповядва на същото място да бъде построен нов дворец  – такъв, че да демонстрира величието му на цяла Европа.

Решено било този път да го изградят от варовик и гранит, така че да бъде устойчив на пожар. Но и цялото това величие не помага на Филип 5-ти да се почувства по-щастлив. Дошъл от Франция, където бил принц с изключително забавен живот, в Мадрид той преживява истински шок – до степен, че отключва биполярно разстройство. 

За него животът в Мадрид е ужасен и мрачен, той изпада в депресия и предпочита да остане да живее в дворец в Ретиро. Дворецът вижда само на проект и никога завършения строеж.

Филип V си измисля странни лечения като да се разхожда гол из градините, да се кисне във вани с магарешко мляко и да се опива от ариите, които кастрат-сопраното Фаринели изпълнява пред него всяка вечер, в продължение на цели 20 години.

За първи път дворецът е използван от крал Карлос III.

Така започва спонтанната ни ноемврийска разходка.

Испания е готова да ни прелъсти с кралска дързост и разточителство, а ние сме готови да и се отдадем…

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно. Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили