Вкусни бръмбари с чесън! Да, бръмбари! „Без багаж“ се борим с отвращението си към насекомите

Oгладнели сме по пътя из мексиканската кактусова планина. Табела на шосето в прашно селце подсказва, че зад стените на едноетажна постройка има семеен ресторант. Нямаме голям избор и паркираме на сянка под единственото дърво.

Посрещат ни усмихнати мъж и жена. Меню няма. Само изреждат какво могат да ни приготвят. Деликатесът им днес е Thasus Аcutangulus или обикновени мескитови буболечки.

Те се хранят със сока, нежните листа и зелените шушулки на бобовото дърво Мескит, срещащо се в Югозападните Съединени щати и Мексико. Същото, под което паркирахме преди минути. На тези дървета живеят малки бръмбари, чиито незрели, безкрили нимфи са кулинарно предизвикателство в тази част на Мексико.

В Мексико обичат да похапват мравки, червеи, скакалци, бръмбари, ларви и грудки и това си е съвсем в реда на нещата. Най-често тези деликатеси са добре обработени с подправки и ароматизирани. Сервират се като гарнитури в много изискани ресторанти и дори не се забелязват с невъоръжено око.

Мексиканците имат влечение и вкус за тези кулинарни специалитети. Храненето с насекоми е част от тяхната предиспанска култура. Едва испанците въвеждат в Мексико овцете, кравите и козите. До тогава източникът на протеини са основно насекомите. В Мезоамерика яденето на буболечки е било равнозначно на оцеляване. Днес това е част от културното наследство на Мексико.

В нашия случай също става дума за оцеляване. Това е едно от най-големите предизвикателства, пред което сме се изправяли! Затова ще снимаме всеки миг от голямото събитие: „Обяд с бръмбари, чесън и кактуси накрай света!“

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно. Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили