Долината на река Омо – Етиопия

Наричат я река Омо или Omo-Bottego. Това е важна река в Южна Етиопия. Курсът й е изцяло в границите на Етиопия и се влива в езерото Туркана на границата с Кения.
Реката е важен ресурс и без нея племената и животните в Южна Етиопия няма да оцелеят. През 2006 г. започва работата по язовир Гибе III. Язовирът блокира част от река Омо, което според експертите ще окаже влияние върху екосистемата, племената и животните, които живеят в долината.

След направеното откритие на фосилни фрагменти от Homo Sapien, считани като най-древни, долината Omo и езерото Turkana са обявени за световно наследство.

В долината Омо има два големи национални парка – Omo и Mago. И двата парка са известни със своята екзотична дива природа, а реката е жизненоважен ресурс за оцеляването им.

„Без багаж“ – приключенстваме из долината на Омо.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Да помогнем на горските хора

Вероятно точно пигмеите са местното аборигенско население, населявали тези дъждовни гори далеч преди времето на развитото земеделие. Днес, всички пигмеи живеят в близост до земеделски

Един ден сред горските хора

Днес горите в Уганда покриват 49 000 km² или 24% от общата площ на страната, като над 9 хиляди km² от тях са тропически гори.

Пигмеите – кои са те?

„Запознайте се с пигмеите – малките хора от дъждовната гора!“ Африка, този невероятен континент, все още успява да запази безброй уникални традиции, ритуали, занаяти, вярвания