Индиго – или как се оцветява с Индигофера

Посрещаме ново утро в древната имперска столица Нара. Япония ни приюти топло и не иска да ни пусне да си тръгнем. И ние не се противим. Има още толкова много за откриване тук!

Любопитството ни изпълва с нечувана енергия, а късметът ни е срещнал с прекрасен гид. Времето е усмихнато, пролетно! Няма какво повече да се желае! Тръгваме да се запознаем с древните занаяти на Япония!

Винаги сме били очаровани от творенията на природата. Растителният свят е извор на видове, които служат на човечеството не само като храна, но и като ресурс за занаяти и за създаване на изкуство. Безгранични са ползите на растенията за разкрасяване и лечение. Природата е велик съзидател!

Днес ще научим за Индигофера – многогодишен широколистен храст с дълъг период на цъфтеж. Още от дълбока древност добитият от растението пигмент се използва за оцветяване на коси и тъкани.

Без багаж – очаква ни един прекрасен ден!

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Садху – свещените аскети на Индия

„Без багаж“ се впускат в 4500-годишна история. Индуизма е най-разпространената в Индия религия, макар индийците да не го наричат така. Индуизма днес е смесица от

Романтична вечеря под водата

Anantara Kihavah е малък малдивски луксозен остров насред буйна тропическа растителност. Събрал е 80 просторни плажни вили, всяка от които на самия бряг на океана.

Един ден на Анантара Кихава

Дъждът идва и си отива като чудо – изсипва живителните капки върху зажаднялата зеленина, измива до блясък листата и се понася към следващия остров. Океанът