Индиго – или как се оцветява с Индигофера

Посрещаме ново утро в древната имперска столица Нара. Япония ни приюти топло и не иска да ни пусне да си тръгнем. И ние не се противим. Има още толкова много за откриване тук!

Любопитството ни изпълва с нечувана енергия, а късметът ни е срещнал с прекрасен гид. Времето е усмихнато, пролетно! Няма какво повече да се желае! Тръгваме да се запознаем с древните занаяти на Япония!

Винаги сме били очаровани от творенията на природата. Растителният свят е извор на видове, които служат на човечеството не само като храна, но и като ресурс за занаяти и за създаване на изкуство. Безгранични са ползите на растенията за разкрасяване и лечение. Природата е велик съзидател!

Днес ще научим за Индигофера – многогодишен широколистен храст с дълъг период на цъфтеж. Още от дълбока древност добитият от растението пигмент се използва за оцветяване на коси и тъкани.

Без багаж – очаква ни един прекрасен ден!

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Животът на Мурси

Мурси режат ушите и устните. Белезите красят телата им. Главите им са украсени с чудати корони, от които се подават рога на убити животни. Мъжете

Етиопия – Убийствената традиция Минги

Пътувайки из долината на река Омо, дочуваме да се говори за Каро. Тайната на този народ ни кара да настръхнем. „Минги“ е понятие табу. Тази

Етиопия – Запознайте се с племето Хамър

Отправяме се към селата на Хамар, едно от най-колоритните племена, населяващи долината на река Омо в Етиопия. По време на сухия сезон местните живеят близо