Индиго – или как се оцветява с Индигофера

Посрещаме ново утро в древната имперска столица Нара. Япония ни приюти топло и не иска да ни пусне да си тръгнем. И ние не се противим. Има още толкова много за откриване тук!

Любопитството ни изпълва с нечувана енергия, а късметът ни е срещнал с прекрасен гид. Времето е усмихнато, пролетно! Няма какво повече да се желае! Тръгваме да се запознаем с древните занаяти на Япония!

Винаги сме били очаровани от творенията на природата. Растителният свят е извор на видове, които служат на човечеството не само като храна, но и като ресурс за занаяти и за създаване на изкуство. Безгранични са ползите на растенията за разкрасяване и лечение. Природата е велик съзидател!

Днес ще научим за Индигофера – многогодишен широколистен храст с дълъг период на цъфтеж. Още от дълбока древност добитият от растението пигмент се използва за оцветяване на коси и тъкани.

Без багаж – очаква ни един прекрасен ден!

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Нови епизоди в секция Мароко

Новите епизоди качени в платформата, ще ви разкажат за безценното арганово масло на Мароко. Ще ви върнат няколко милиона години назад, като ще видите фосили

Арган от Мароко

Пътешествието ни продължава из аргановото царство на Мароко. Често попадаме на скъпи продукти с арганово масло. То се извлича от ядките на аргановото дърво и

Трилобити и ортоцери. Фосили от Мароко

В северноафриканското кралство Мароко се намира едно от най-големите находища на фосили в света. Хиляди мароканци печелят от бизнеса с трилобити и ортоцери. Скалите в