Историии от Лалибела

Лалибела е тихо градче в северната част на Етиопия. Привлича поклонници от цял свят като религиозен център, дом на 11 монолитни църкви, изсечени в твърдата скала изцяло под земята и в разнообразни стилове. Скалните блокове били издълбавани отвътре. Работата започвала отгоре надолу. Монолитните сгради били свързани помежду си с лабиринт от тунели и проходи. Създаването на тези храмове се приписва на крал Лалибела, който мечтаел да построи „Новия Йерусалим“ през 12 век, след като мюсюлманските завоеватели направили достъпа на християнските поклонници в светите земи невъзможен. Има две основни групи църкви – едната е на север, а другата на юг. Единадесетата църква – Биет Гиорги или Домът на Св. Георги, е изолирана от останалите, но е свързана със система от окопи. Колосалният проект бил допълнен с обширна система от дренажни канали, церемониални проходи, някои с отвори за отшелници на пещери и катакомби. Изключителните църкви са в близост до градчето Лалибела и са били център на поклонение за коптските християни още от 12-ти век. Всички единадесет църкви с тяхното изпълнение, размер, разнообразие и смелата форма представляват уникално художествено постижение.

„Без багаж“ – тръгваме из лабиринтите на Лалибела.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Племето Хадзабе, част 2

Черепът на зелен павиан е прясно одран и разделен от месото по него. Скоро то ще стане храна за мъжете – ловци и техните семейства.

Марокански дизайн на мебели

Има места, които неусетно те предразполагат да се чувстваш „у дома“. Уютно и спокойно ти е. Дори не искаш да си тръгваш… За всеки от

Планински туризъм в Мароко

Тръгваме от Маракеш в посока към Асни и след 37 километра стигаме до девствената гора, разположена върху цели 100 000 хектара (247 000 акра)… Това