Какви ги вършат в джунглите на Бали

Животът на остров може да бъде екзотика за туристите, но за местните може да се превърне в скука и бреме.

Ако си ограничен на няколко стотин квадратни километра, само хвърлей от големия страховит океан, ако полетите до острова ти са зависими от вулкани и земетресения, ако познаваш почти всички местни, то тогава много неща са ти простени. До такъв извод стигаме, пътувайки из Бали за пореден път.

Ритуал след ритуал, хиляди дарове за боговете, които трябва да купиш и поднесеш годишно, церемонии, които нямат край и целия ти бюджет е подчинен на тяхното случване, само балийци си знаят какво им струва това усърдие и съхраняване на традициите.

Поредният топъл, приятен ден. Колата с шофьора са пред хотела ни, както винаги – навреме. Гидът ни разцъфва в най-приветливата си усмивка.

Обещал ни е приключение. Искаме да надникнем в потайностите на острова и той ще ни заведе на тайно място в джунглата, за да видим как се провеждат днес боевете с петли – много стара традиция, а може би просто кървав хазарт.

От 1981 г. боевете с петли са незаконни на Бали. Единственото изключение се прави за боевете, провеждани за религиозни цели. Тази много стара традиция в балийския индуизъм е свързана с вековен ритуал –  Табух Рах.

Той представлява жертвоприношение или „наливане на кръв“ за злите духове и така заситени те си тръгват от святото място и церемонията може да започне.

На пръв прочит е трудно да свържеш духовните балийци с кървавия хазарт.

Въпреки, че това е незаконно, боеве между петли се провеждат из целия остров.

Мъжете прекарват от шест месеца до две години в подготовка на петли за бой. Те ги хранят с висококачествени храни, така че да развият мускулите на птиците. Колкото по-силен е петелът, толкова по-добри са шансовете му за победа.

Боевете с петли са толкова широко разпространени в Балийската култура, че често се виждат мъже от всякакви възрасти, да обсъждат своите петли, сравнявайки ги по тегло и размери, и хвалещи се със своите бойци.

Това е един от най-невероятните аспекти на местната култура.

За да попаднеш на петльови борби на Бали, трябва да спечелиш сериозно доверието на някой местен. Иначе ще получаваш дежурния отговор, че борбите са незаконни и вече няма такива.

Много често боевете се правят дълбоко в джунглата. Арените се издигат бързо и също толкова бързо се развалят, за да се прикрият следите.

Петлите имат естествена агресия към други мъжки. Първата стъпка в подготовката на битките е собствениците на птиците да намерят подхождащи противници, най-често определящо е теглото.

След намирането на подходящ противник, трети човек раздава острите таджи за крака на всеки петел. Таджи е остър като бръснач нож, с дължина в някои случаи до 10 см. Това е свещено оръжие, с което петлите се нараняват до смърт.

Преди да започне борбата, настъпва един силно хаотичен етап от няколко минути, в които мъжете около арената поставят своите залози. Те крещят цвета на петела, който искат да спечели и залаганията започват от рупии на стойност няколко долара до сто и повече долара на залог.

След това двата петела са освободени в центъра на ринга и те започват да скачат, да се кълват един друг, преди накрая една от двете птици да нарани смъртоносно другата със своя Таджи. Победител е птицата, която последна се задържи на крака.

Кървавият спорт датира от повече от 6000 години. Грижата за птиците напомня много грижата за спортисти, на които се залагат големи надежди.

Петльови боеве се провеждат на много места по света, някъде са забранени от закона, другаде не.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно. Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили