Кактусите са храна, козметика и лек: „Без багаж“ в необятното царство на кактусите

Понякога не забелязваме табелите, особено ако гледаме в другата посока. Но днес една табела натрапчиво се навира пред очите ни. Това за нас са знаци и ние вярно ги следваме. Приключенските ни ритуали са утвърдена в годините традиция.

Техуакан Куикатлан е биосферен резерват в необикновена долина между планините на Пуебла и Оаксака, с около 500 000 хектара защитена земя – 140 000 от които имат статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Това място е една от глобалните съкровищници на ендемична флора, с безпрецедентен 2 866 вида колонни кактуси. Тук е тяхната най-голямата концентрация в света.

Тук, не просто растат някакви си кактуси – тук се намират различни видове микроклимати, дължащи се на височинната вариация, включително тропическа широколистна гора, трънлива гора, дъбова и борова гора, тревни съобщества и пустинни треви…

Противно на общоприетото схващане, сухите тропически райони като този в югоизточно Мексико, не са бедни на биоразнообразие.

Как е възможно в тази на пръв поглед пустош да има толкова интензивен и многообразен живот!?

Тръгваме като хипнотизирани по пътека към информационен център, откъдето искаме на всяка цена да наемем гид – специалист, който да ни запознае с необикновените гиганти на Техуакан  Куикатлан.

Смята се, че именно в тази долина е било едно от ключовите места за развитие на селското стопанство в Мезоамерика, тук се е случило опитомяването на царевица, авокадо, тиква и люти чушки.

Районът се счита за един от последните останали райони на диви видове кактуси с такава плътност и е ключов обект на еволюцията в семейството Cactaceae.

Днешният ден посвещаваме на древното знание за всевъзможните приложения на кактусите, виреещи в района, населяван от народа на микстеките.

Слънцето пари, в краката ни притичват непознати гадинки, звуците сред бодливите стволове издават малки и големи пернати обитатели.

Нямаме търпение да опознаем този свят!

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили