Кога ще се преродим отново

Защо кремациите на Бали са така пищни и впечатляващи? Защо всички са облечени в красиви, цветни дрехи, усмихват се и сякаш празнуват края на един живот?

Бали не ни дава мира. Сякаш с всяко следващо пътуване ни подготвя за поредната голяма хапка посвещение в големите тайни на местните индуси.

Утрото изглежда съвсем обещаващо. По нищо не личи, че тръгнали към пеперудения парк, ще станем свидетели на многолюдна церемония по кремация. Шествието препречва пътя ни и няма къде да мърдаме. Всичко започва да се разиграва пред очите ни. Като по поръчка! Не, дори като във ВИП ложа…

Вече не вярвам, че всичко тук се случва случайно…

Балийци вярват, че когато някой се спомине, той просто е завършил своя пореден жизнен цикъл. Това не означава, че хората не скърбят, че починалият няма да им липсва. Означава само, че балийците вярват, че той скоро ще се прероди за нов живот.

Но за да е сигурно, че покойникът ще премине през двата етапа, близките му трябва да помогнат на душата да напусне тялото и да се върне, откъдето е дошла.

Всички се стараят да се грижат добре за покойника, тъй като скоро ще се присъедини към душите на предците и боговете и така ще има огромно влияние върху тях. Организирането на кремация изисква много време и средства, а и да се подбере подходящ за церемонията ден от балийския календар.

В насрочения ден, всички съселяни се обличат в церемониални дрехи и тръгват към гробището. Най-отпред вървят жените, носейки на главите си даровете. След тях мъжете носят празния саркофаг, след тях е церемониалната кула. Най-накрая върви оркестърът, свирейки специална церемониална музика.

След като огънят погълне материята, праха на покойника се събира и се отнася за следваща церемония.

Когато някоя жена от фамилията забременее, традиционно тя отива при местен медиум. Той ще ѝ каже дали нечия душа ще се превъплъти в новороденото дете. Балийците са щастливи да научат, че новото бебе в семейството е някой прероден техен сродник. Това звучи много странно, но за балийците е съвсем нормално да вярват, че е душата на покойника може да се върне сред тях едновременно в няколко тела. Например двама братя могат да се реинкарнации на един и също техен дядо.

Церемонията, придружена с песни и дарове, е радостен повод за близките, вярващи, че покойникът се е освободил от ограниченията на земния живот. Опечалените се стараят да не плачат, защото така могат да възпрепятстват пътя на душата към следващия и живот.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно. Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили