Кой пази едни от най-скъпите съкровища на планетата

Будни, обхванати от така специалното Мадридско настроение, и водени от безкрайното си любопитство, тръгваме към Националния художествен музей Рейна София.

Рейна София е националният музей на испанското изкуство от 20 век. Официално е открит на 10 септември 1992 г. и е кръстен на кралица София. Той се намира в южния край на така наречения Златен триъгълник на изкуството (разположен по протежение на Пасео дел Прадо и включващ музея Прадо и музея Тисен-Борнемиса).

Монументалната сграда е на цели шест етажа, изградена още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, считан за най-добрия кмет на Мадрид.

Богатите колекции в музея съдържат над 10 000 творби и представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.

По своята площ това е един от най-големите музеи в света. Главната колекция е на втория етаж. Там са картините на Пикасо, Дали, Миро,  Хуан Грис, Исидор Нонел, Едуардо Чилида, Мартин Чирино, и още много известни съвременни испански художници.

Част от залите са посветени на световни художници от авангардните движения в изкуството. Експозицията е наредена на тематичен принцип с цел  да покаже взаимното влияние между испанските и чуждестранни живописци. Освен постоянните колекции, в музея се организират изложби с произведения на съвременни художници от цял свят.

Постоянните колекции в музея са посветени основно на испанското изкуство от 20-век. В Рейна София могат да се видят творби и на международни артисти, като Пиер Бонар, Василий Кандински, Фернан Леже и др.

Без съмнение, най-забележителното в музея е присъствието на творби на двамата най-големи художници на 20 век в Испания – Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Музеят е дом на монументалната творба на Пикасо – Герника.  Художникът я рисува в момент на изблик на безсилен и мъчителен гняв след бомбардировката на баския град Герника от германската авиация и я посвещава на жертвите на Гражданската война и на избитите жители.

Световноизвестната картина на Пабло Пикасо е нарисувана през май 1937 г. по поръчка на правителството на испанската република за испанския павилион на Световното изложение в Париж същата година.

Творбата е представител на кубизма и е рисувана в черно-бяло с маслени бои. Тя пресъздава хаоса и насилието на войната и скоро се превръща в символ на мира и антивоенните движения. Герника може би е едно от най-известните произведения на изкуството на Испания и със сигурност най-известният шедьовър в музея Рейна София.  Изложена е в самостоятелна зала, където да напомня на света за катастрофалните последици от войната.

Местоположението на шедьовъра на Пикасо Герника в музея никога не се променя – ще намерите картината в зала 206 на 2-ри етаж. В музея са изложени и много други творби на Пикасо. В допълнение към шедьовъра Герника, не можем да пренебрегнем и изложените подготвителни скици на художника, предлагащи интригуващ поглед върху неговата творба.

Музеят е изпълнен с детски глъч. Част от политиката и мисията на Рейна София е въвеждането на деца и ученици в света на изкуството. Връзката с училищната общност е една от основните образователни дейности на музея, поради което той предлага разнообразна програма от събития и семинари за ученици на възраст между 5 и 18 г., като разглеждането на музея е водено от експерти-доброволци.

Тези програми не просто помагат на подрастващите да видят, усетят и разберат изкуството – те са начин за деликатно моделиране на младото поколение в усет към изящното и в уважение към креативността.

Освен това дейностите за ученици се основават на потенциала на съвременното изкуство да стимулира процеса на учене, който включва възприятие, емоция, мисъл и социално взаимодействие.

Дори и да е трудно да разбереш Пикасо или Дали на такава ранна възраст, важно е да започнеш общуване с високото изкуство възможно най-рано. Това е опит, който си струва да се последва.

Разделяме се с Пикасо, само защото ни предстои да се срещнем с другия испански артистичен гений –  Салвадор Дали и малката, но много интересна колекция от негови творби.

Развитието на Салвадор Дали през 20-те и 30-те години на 20-ти век е добре илюстрирано в залите, посветени на неговия талант. Тук са събрани почти дузина от неговите произведения – най-вече картини, но има и някои скулптури.

Тук са картините му “Фигура на прозореца” – създадена от Дали през 1925 г., когато художникът е на 21 години, „Загадката на Хитлер“ – една от най-драматичните картини на артистичният гений на Салвадор Дали.

Безспорно, най-забележителната творба на каталонския художник в този музей е картината „Великият мастурбатор“,  изложена  именно тук, тъй като самият Дали я дарява на испанската държава. Тази картина е едно от върховите произведения в сюрреалистичния етап на Дали, и  включва в себе си много от ключовите елементи на неговата работа: камъните на Кадакес, скакалците, мравките, сексуалността му и, разбира се, жена му Гала.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно. Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили