Може ли да се живее в пустиня?

Колкото и невероятно да ни звучи, в пустинята Сахара живеят над 2 милиона души. Техните „луксозни квартали“ са в оазисите и около тях. Ако трябва да говорим за площ, то Сахара е с големината на САЩ, но огромната територия е незаселена, освен край сигурните водоизточници. Водата е гаранция за растителност, а растителността е необходимост, за да се изхранят стадата на пустинните обитатели.

Някога Сахара е имала друг облик. В доисторическите времена е била по-плътно населена. Вкаменелости и скална живопис, свидетелстват за присъствието, както на хора, така и на диви животни, включително антилопи, биволи, жирафи, слонове, носорози и брадавичести свине. Костените харпуни и останки от крокодили и хипопотами свидетелстват за съществуването на доисторически селища по бреговете на древни езера.

Днес нагорещеният пясък и прах, обикновено носят дневни температури над 40 ° C, а понякога и над 50 ° C. Това прави животът в тази пустиня изключително тежък.

Етническите малцинства обитаващи Сахара включват бедуини – арабски племена, живеещи в източните пустини и на Синайския полуостров, бербери на Сиуа, и нубийски общности, скупчени край Нил.

Сахара се простира от Атлантическия океан на запад, Атласките планини и Средиземно море на север, Червено море и Египет на изток и областта Судан и долината на река Нигер на юг. Пустинята е част от територията на 11 държави и се разделя на много области: Тенере, Арабска пустиня, Либийска пустиня, Нубийска пустиня и др.

Флората на Сахара наброява около 1200 вида. Типът растителност зависи от водните ресурси в отделните части. В сухите области растат само сухолюбиви растения и лишеи. В подножията на планините виреят палми и подобни растения.

В най-сухите части не се развива никакъв живот, защото условията там са непоносими за всички форми на живот.

Въпреки негостоприемността на средата си, Сахара е дом на много животински видове, които са се приспособили към начина на живот в пустинята. Най-много са едногърбите камили, козите и скорпионите.

Бедуините в египетската част на Сахара са променили живота си значително в последните години, благодарение на туризма. Те вече не отглеждат огромни стада, а по – скоро търсят начини как да привлекат туристи.

Какво още ще разкаже египетската пустиня?

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно. Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили