Народът Кхоса – Южна Африка

На гости сме на Кхоса – етническа група в Южна Африка. Селото Нксинксоло е чисто и подредено, а жителите му ни посрещат с радост. Те се гордеят със своя произход, като тук най-важна е принадлежността към клана. От самото раждане един Кхоса започва да преминава през редица ритуали. Така е било, така е и днес – тези ритуали и церемонии все още се практикуват. Всички те символизират развитието на човека.

Кхоса имат силна вяра в свръхестественото. Макар да вярват във висше божество, те имат грижи с влиянието на злите вещици, търсят и духовни лечители. Щастието им и уязвимостта от злите сили са тясно свързани с добрата воля на техните предци. А тя се постига чрез жертва, уважение и послушание.

„Без багаж“ – Южна Африка все повече ни очарова! Какъв прекрасен свят!

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Садху – свещените аскети на Индия

„Без багаж“ се впускат в 4500-годишна история. Индуизма е най-разпространената в Индия религия, макар индийците да не го наричат така. Индуизма днес е смесица от

Романтична вечеря под водата

Anantara Kihavah е малък малдивски луксозен остров насред буйна тропическа растителност. Събрал е 80 просторни плажни вили, всяка от които на самия бряг на океана.

Един ден на Анантара Кихава

Дъждът идва и си отива като чудо – изсипва живителните капки върху зажаднялата зеленина, измива до блясък листата и се понася към следващия остров. Океанът