Невероятната история за далечен цар, закрилян от пчели-ангели

Утрото в Лалибела просветлява планинските склонове, обгърнали градчето от всички страни.

Бързаме да се впуснем в нова приказка за цар Лалибела, който построил Новия Йерусалим в Етиопия, за ангелите, които изваяли чудни църкви от скалите, както разказват легендите, за вярата, която води босите детски крачета стотици километри до храма на Дева Мария – закрилницата.

Дишаме с пълни гърди. Имаме чувството, че сме много високо, не просто на 2630 м.н.в., а някъде при облаците, и само да протегнем ръка – ще получим подкрепа свише… Това се случва с нас тук, на свещената земя в Лалибела!

Историята на Лалибела започва с раждането на цар, закрилян от пчели. Легендата разказва, че това не били просто пчели, а ангели, дошли от Рая, за да покажат на Лалибела как да направи сечивата и как да издяла църкви от скали.

Историята не свършва до тук. Цар Лалибела споделил знанието си с хората и те започнали да използват сечивата денем, докато нощем работели ангелите и така те заедно сътворили тези удивителни храмове като вплели в тях най-изконните символи на Християнството.

Пред нас, сякаш изникнала от недрата на земята, се подава скулптура с формата на кръст. Толкова е респектираща, че пристъпваме почти церемониално към нея. Това е на най-забележителната църква в Лалибела, изсечена от една единствена монолитна скала… Биет Гиоргис!

В този миг времето решава да ни изпрати ново предизвикателство. Едри капки дъжд започват да падат по прашната земя. Но това няма да ни откаже да продължим.

Местните деца се щурат около нас. Искат да си купим нещо от дребните сувенири, които продават, но повече сме им интересни с нашите камери и усърдие да снимаме каквото и да се случва… Да, но дъждът може сериозно да ни попречи. Едва помислили си къде да се скрием, пред нас се появява момче, което ни подава чадър. Децата тук са находчиви.

Разказва ни, че днес дъждът е знак! В Етиопия вярват, че когато някой дойде и донесе дъжда – това означава, че е благословен и носи благословия със себе си. Всички вярват, че ние носим дъжда и с него – късмета за всички. А чадърът, даден ни от детето е нашият късмет тази сутрин.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили