Обяд с Масаи

Не трябва да забравяме, че сме в земята на масаите – това все така войнолюбиво пастирско племе. Те са копиеносци. Няма да ги видим с лъкове и стрели, защото те смятат, че това оръжие е за страхливци, които не смеят да се доближат до враговете си. Младите воини на племето, наричани морани, се хранят основно с прясно източена кръв, смесена с мляко.

На посещение сме в едно от масайските села или по-точно група от няколко колиби в саваната и едно дърво, под чиято сянка е училището. В това училище идват най-малките, по-скоро е нещо като забавачка.

Колибите, направени от говежда тор, измазани като с глина върху рамка от клони, са прохладни през деня и топли през нощта. Противно на очакванията, миризма на тор не се усеща, тъй като парещото слънце е изпекло мазилката като тухла.

Днес, в наша чест, младите масаи са убили коза. Палят огън по техния си начин, търкайки две дървета едно в друго. Както подготвят месото за печене, изведнъж започват да ровят за нещо в стомаха на животното. Почти се спречкват за нещо. Оказва се, че търсят бъбреците…

„Без багаж“ – време е да научим колко малко познаваме този народ.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Садху – свещените аскети на Индия

„Без багаж“ се впускат в 4500-годишна история. Индуизма е най-разпространената в Индия религия, макар индийците да не го наричат така. Индуизма днес е смесица от

Романтична вечеря под водата

Anantara Kihavah е малък малдивски луксозен остров насред буйна тропическа растителност. Събрал е 80 просторни плажни вили, всяка от които на самия бряг на океана.

Един ден на Анантара Кихава

Дъждът идва и си отива като чудо – изсипва живителните капки върху зажаднялата зеленина, измива до блясък листата и се понася към следващия остров. Океанът