Страх не страх – отивам!

Мурси са едно от 83-те племена на Етиопия.

Посещението ни при тях е уговорено от гида ни и посредник – човек от племето, който говори амарски и ще ни превежда от езика на Мурси.

Мурси живеят отдалечено в Южната част на Етиопия. Традиционни ловци са, но земите, които населяват вече са превърнати в защитени паркове и техния поминък трябва да се промени. Мурси не са особено съгласни с това.

Срязаните устни на жените и пъхнатите в тях огромни керамични плочки ги правят да изглеждат ужасяващо. Виждаш жестоко обезобразени някога много красиви лица… Мъжете пък са пристрастени към меденото вино което сами си произвеждат или разменят за други стоки на пазара. Полуголи, но нарамили пушки на рамо, тези хора не обичат натрапниците – туристи. Единственото, което ги държи под контрол са парите, които туристите им дават за всяка снимка. Не можеш да снимаш никой Мурси без да си платиш. И не си мисли, че можеш да го направиш тайно. Те са станали особено сензитивни и знаят дори кога правиш снимки, кога снимаш видео.

Искам да опозная Мурси. Искам да знам както ги прави така своеволни и устойчиви на време, политики и цивилизационен натиск.

Религията и изцелението на Мурси са силно свързани. Мурси се ръководят единствено от своя опит и света около тях, а не от строга теологична доктрина. В същото време болестта не се разглежда като някакъв обикновен процес в тялото, а като резултат от нарушаване на връзката между хората и тяхната социална и природна среда.

Мурси признават една по-висша сила, която според тях е в небето и я наричат Тумуи.

Тумуи може да се проявява като нещо на небето – дъга или птица. 

Свещеникът въплъщава в себе си благосъстоянието на групата като цяло и действа като средство за комуникация между общността и Бога Тумуи,  особено когато тя е застрашена от такива събития като суша, вредители и болести по растенията.  Неговата роля се характеризира с извършването на публични ритуали за дъжд, за защита на хората, на едрия рогат добитък и на културите от болести. Грижи се да се предотвратят застрашаващи атаки от други племена, да се запази плодородието на почвата, мъжете и добитъка. По правило, за да запази тази връзка между хората и Бога, Комору не трябва да напуска земята на Мурси и дори своята бхуран.

Знанието за болестта и за божественото се проявява от преживяванията на хората. Освен Комору при Мурси има и други  – ритуални семейства еу‘у, които се търсят за лечение на епидемии, при суши и вредители.  Има хора, т. нар. Нана, които си спечелват име заради  способността си да правят неща с ръцете си, като да променят формата на рогата на добитъка.  Някои нана могат да лекуват отворени рани, които знаят как да почистят с мощна билка. Други действат като експертни хирурзи, ако някой бъде наранен по време на церемониален дуел, или е наранен от бик или диво животно.

Най-търсени в ежедневието са жените Нгереа, които са най-активни при лечение на заболявания в общността.

Лечителят обикновено се специализира в определени заболявания. Някои от тях се справят с уроки, други с болести, дошли от наказание на околната среда, трети – със заболявания, изпратени от Бог. Лечителите използват растения, тор и глина.

Мурси и техните съседи са станали част от етиопската държава през последните години от деветнадесети век, когато император Менелик II установил своя контрол над югозападните низини, граничещи с Кения и Судан. Това е област, обитавана от няколко малки групи, силно приспособими към условията на околната среда. Мурси, каквито ги срещаме днес, са продукт на широкомащабно миграционно движение на народи говедари, отправили се към етиопските планини, заради нарастващия натиск върху околната среда, свързан с изсушаването на басейна на Омо през последните 150-200 години.

„Без багаж“ и Мурси! Световете ни се срещат, за да се научим, да се приемем, за да си подадем ръка!

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили