Теотиуакан – империята на Ацтеките

Никой не знае кога и от кого е издигнат Теотиуакан – град, открит обезлюден от ацтеките и наречен от тях “Град на боговете“. В основите на пирамидата на Луната са били открити телата на  множество принесени в жертви хора. Дали заради военни ритуали, религиозни церемонии или заради честване властта на владетел е трудно да се определи. При разкопките излизат детайли, които все повече объркват представите за обитателите на Теотиуакан. Има сериозни основания да се смята, че милитаризмът е заемал централно място в културата на града. Този майсторски планиран метрополис е първият голям град на западното полукълбо. Пирамидата на Луната е една от най-старите му структури и отдавна се подозира, че е била церемониален център. Откритите човешки останки са придружени от различни животни и смъртни дарове. Археолозите са категорични, че по-голяма част от жертвите са били умъртвени на място или в близост до пирамидата. Белезите на насилие и военната символика са особено ужасяващи, тук са се разиграли едни от най-ужасяващите деяния, регистрирани в археологията на Мезоамерика.

„Без багаж“ – да се разходим из Теотиуакан.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Садху – свещените аскети на Индия

„Без багаж“ се впускат в 4500-годишна история. Индуизма е най-разпространената в Индия религия, макар индийците да не го наричат така. Индуизма днес е смесица от

Романтична вечеря под водата

Anantara Kihavah е малък малдивски луксозен остров насред буйна тропическа растителност. Събрал е 80 просторни плажни вили, всяка от които на самия бряг на океана.

Един ден на Анантара Кихава

Дъждът идва и си отива като чудо – изсипва живителните капки върху зажаднялата зеленина, измива до блясък листата и се понася към следващия остров. Океанът