Теотиуакан

Мезоамерика е определяна като мозайка от културни характеристики, разпространявани от местните народи.  Началото и се проследява до 7000 години Пр. Хр., когато са одомашнени какаото, царевицата, доматите, пуйката и кучето, племенното групиране преминава към земеделски поселища. Митология и религиозни традиции, двадесетична бройна система, сложна календарна система, традиционна игра на топка и отличаващ се архитектурен стил се разпространяват в региона. Селищата се развиват, изграждат се огромни церемонилани центрове, свързани с мрежа от търговски пътища за обмяна на луксозни стоки като обсидиан, нефрит, какао, раковини, хематит и керамика.

Мезоамерика е една от трите зони в света, където се е развила независимо писменост, като другите са Шумер и Китай.

„Без багаж“ тръгваме по следите, оставили ни сапотеките с тяхната процъфтяваща цивилизация в долината на Уахака.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Да помогнем на горските хора

Вероятно точно пигмеите са местното аборигенско население, населявали тези дъждовни гори далеч преди времето на развитото земеделие. Днес, всички пигмеи живеят в близост до земеделски

Един ден сред горските хора

Днес горите в Уганда покриват 49 000 km² или 24% от общата площ на страната, като над 9 хиляди km² от тях са тропически гори.

Пигмеите – кои са те?

„Запознайте се с пигмеите – малките хора от дъждовната гора!“ Африка, този невероятен континент, все още успява да запази безброй уникални традиции, ритуали, занаяти, вярвания