Южна Африка – пешеходно сафари

Излизаме на обиколка в резервата Пиланесбърг, придружени от рейнджъри. Макар дълго да се двоумим дали да го направим, накрая се озоваваме насред дива природа и храсталаци, в които се спотайват лъвове, носорози и леопарди. Успехът на такова сафари зависи от обстоятелства като по кое време на денонощието си навън, кой те води, какви мерки са предприети, как се владееш в рискована ситуация и спазваш ли инструкциите за безопасност. А най-важното обстоятелство е страхът! Закъснели сме с около два часа за пешеходната разходка, планирана да започне при първо развиделяване. Двамата рейнджъри често се разделят. Единият наблюдава в близък периметър, другият оглежда местата с гъста храстова растителност. Те забелязват неща, които остават напълно невидими за всеки друг. Следите на белите и черни носорози се оказват съвсем различни. Рейнджърите могат да ги разпознават, както и да кажат дали животното е млад или стар мъжки, колко е висок и още много други подробности. Крясъците, които издават птиците, им дават друга информация като например къде има лъвове, африкански биволи и хипопотами. Импалите пък често вървели в стъпките на жирафите, които използвали за наблюдатели на опасности на дълги разстояния.

„Без багаж“ – ще се справим ли със страха?

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Племето Хадзабе, част 2

Черепът на зелен павиан е прясно одран и разделен от месото по него. Скоро то ще стане храна за мъжете – ловци и техните семейства.

Марокански дизайн на мебели

Има места, които неусетно те предразполагат да се чувстваш „у дома“. Уютно и спокойно ти е. Дори не искаш да си тръгваш… За всеки от

Планински туризъм в Мароко

Тръгваме от Маракеш в посока към Асни и след 37 километра стигаме до девствената гора, разположена върху цели 100 000 хектара (247 000 акра)… Това