Южна Африка – пешеходно сафари

Излизаме на обиколка в резервата Пиланесбърг, придружени от рейнджъри. Макар дълго да се двоумим дали да го направим, накрая се озоваваме насред дива природа и храсталаци, в които се спотайват лъвове, носорози и леопарди. Успехът на такова сафари зависи от обстоятелства като по кое време на денонощието си навън, кой те води, какви мерки са предприети, как се владееш в рискована ситуация и спазваш ли инструкциите за безопасност. А най-важното обстоятелство е страхът! Закъснели сме с около два часа за пешеходната разходка, планирана да започне при първо развиделяване. Двамата рейнджъри често се разделят. Единият наблюдава в близък периметър, другият оглежда местата с гъста храстова растителност. Те забелязват неща, които остават напълно невидими за всеки друг. Следите на белите и черни носорози се оказват съвсем различни. Рейнджърите могат да ги разпознават, както и да кажат дали животното е млад или стар мъжки, колко е висок и още много други подробности. Крясъците, които издават птиците, им дават друга информация като например къде има лъвове, африкански биволи и хипопотами. Импалите пък често вървели в стъпките на жирафите, които използвали за наблюдатели на опасности на дълги разстояния.

„Без багаж“ – ще се справим ли със страха?

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Садху – свещените аскети на Индия

„Без багаж“ се впускат в 4500-годишна история. Индуизма е най-разпространената в Индия религия, макар индийците да не го наричат така. Индуизма днес е смесица от

Романтична вечеря под водата

Anantara Kihavah е малък малдивски луксозен остров насред буйна тропическа растителност. Събрал е 80 просторни плажни вили, всяка от които на самия бряг на океана.

Един ден на Анантара Кихава

Дъждът идва и си отива като чудо – изсипва живителните капки върху зажаднялата зеленина, измива до блясък листата и се понася към следващия остров. Океанът