Арган от Мароко

Пътешествието ни продължава из аргановото царство на Мароко. Често попадаме на скъпи продукти с арганово масло. То се извлича от ядките на аргановото дърво и е запазена марка на Мароко. Дървото помага на страната да запази зелени територии на прага на пустинята Сахара. В тази трудна за обитаване среда хората се прехранват благодарение на дохода от производството на ценното масло. Близо 80% от северноафриканската страна са суха територия. От източната и южната граница настъпва все по-категорично Сахара. От векове армията, която пази Мароко от заплашващата пустиня, са аргановите гори. Дървото Argania Spinosa e известно още като Мароканско желязно дърво. Смята се, че животът му може да достигне и до 450 години, като дървото може да не влезе в пълна продукция на плодове до 40-60 годишна възраст. Има способността да изпада в латентно състояние в периоди на суша и да се възстановява, когато дъждовете дойдат отново. За берберите арганът е Дърво на живота. Номадските племена го използват с много предназначения. За строителство и производство на мебели – арганът е отличен дървен материал, защото практически дървесината му е плътна и недостъпна за насекоми. Използва се за огрев, а маслото от ядките е добър източник на гориво за осветяване в тъмните номадски нощи. Берберките си приготвят домашен сапун и козметика от тези ядки. Продуктите, изработени от маслото, омекотяват кожата и спомагат за намаляване на бръчките.

„Без багаж“ – време е да научим всичко за аргановото дърво.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.