Животът на Мурси

Мурси режат ушите и устните. Белезите красят телата им. Главите им са украсени с чудати корони, от които се подават рога на убити животни. Мъжете са ловци. Някога носели препаски, направени от кората на дърво, но днес носят голямо парче тъкан в ярки цветове, която увиват около кръста си или завързват на едното си рамо. Момичетата традиционно се покриват с кожа от коза, обвързана около кръста им. След като родят първото си дете, те получават втора кожа на церемония, наречена „свързване на майката“. Кланът, или каби – е групата от представители на Мурси, за които се предполага, че са наследниците по мъжката линия от различните съпруги на един и същи мъж. Предполага се, че клановете в това племе са около 18. Въпреки че не е възможно всички членове на клана да докажат как са свързани, има силно табу срещу брака с друг член на клана. В някои случаи дори и бракът между членове им е забранен. За срещата с Мурси сме наели водач от племето и рейнджър. Защото Мурси ходят въоръжени.

„Без багаж“ – Трябва ли да се страхуваме от Мурси?

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.