Историии от Лалибела

Лалибела е тихо градче в северната част на Етиопия. Привлича поклонници от цял свят като религиозен център, дом на 11 монолитни църкви, изсечени в твърдата скала изцяло под земята и в разнообразни стилове. Скалните блокове били издълбавани отвътре. Работата започвала отгоре надолу. Монолитните сгради били свързани помежду си с лабиринт от тунели и проходи. Създаването на тези храмове се приписва на крал Лалибела, който мечтаел да построи „Новия Йерусалим“ през 12 век, след като мюсюлманските завоеватели направили достъпа на християнските поклонници в светите земи невъзможен. Има две основни групи църкви – едната е на север, а другата на юг. Единадесетата църква – Биет Гиорги или Домът на Св. Георги, е изолирана от останалите, но е свързана със система от окопи. Колосалният проект бил допълнен с обширна система от дренажни канали, церемониални проходи, някои с отвори за отшелници на пещери и катакомби. Изключителните църкви са в близост до градчето Лалибела и са били център на поклонение за коптските християни още от 12-ти век. Всички единадесет църкви с тяхното изпълнение, размер, разнообразие и смелата форма представляват уникално художествено постижение.

„Без багаж“ – тръгваме из лабиринтите на Лалибела.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.