Лечителите Цоцил

Китното градче Чомула е единствено по рода си – със собствени закони, полиция и църква, в която никой не се жени и няма погребения. В нея се извършват тайнствени церемонии за лечения. Местните индианци цоцил почитат фигурите на католическите светци и вярват, че те олицетворяват боговете на Маите. Индианските вярвания и католицизма са се преплели в уникален синкретизъм, а жвртвоприношенията се правят и до днес.

Не можем да снимаме в църквата Iglesia de San Juan Bautista. Ако някой дръзне да го направи, ще бъде или хвърлен в градския затвор, или ще бъде изгонен от града от местната полиция.

Това, на което ставаме свидетели в храма е трудно да бъде описано.

Но съдбата ни изпраща дребничка жена – една от лечителките, живееща някъде в селата по високите хълмове. Тя се съгласява да ни покаже една от нейните церемонии.

„Без багаж“ – тръгваме към светилището на Мария Лопес!

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.