Теотиуакан

Мезоамерика е определяна като мозайка от културни характеристики, разпространявани от местните народи.  Началото и се проследява до 7000 години Пр. Хр., когато са одомашнени какаото, царевицата, доматите, пуйката и кучето, племенното групиране преминава към земеделски поселища. Митология и религиозни традиции, двадесетична бройна система, сложна календарна система, традиционна игра на топка и отличаващ се архитектурен стил се разпространяват в региона. Селищата се развиват, изграждат се огромни церемонилани центрове, свързани с мрежа от търговски пътища за обмяна на луксозни стоки като обсидиан, нефрит, какао, раковини, хематит и керамика.

Мезоамерика е една от трите зони в света, където се е развила независимо писменост, като другите са Шумер и Китай.

„Без багаж“ тръгваме по следите, оставили ни сапотеките с тяхната процъфтяваща цивилизация в долината на Уахака.

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.