Южна Африка – пешеходно сафари

Излизаме на обиколка в резервата Пиланесбърг, придружени от рейнджъри. Макар дълго да се двоумим дали да го направим, накрая се озоваваме насред дива природа и храсталаци, в които се спотайват лъвове, носорози и леопарди. Успехът на такова сафари зависи от обстоятелства като по кое време на денонощието си навън, кой те води, какви мерки са предприети, как се владееш в рискована ситуация и спазваш ли инструкциите за безопасност. А най-важното обстоятелство е страхът! Закъснели сме с около два часа за пешеходната разходка, планирана да започне при първо развиделяване. Двамата рейнджъри често се разделят. Единият наблюдава в близък периметър, другият оглежда местата с гъста храстова растителност. Те забелязват неща, които остават напълно невидими за всеки друг. Следите на белите и черни носорози се оказват съвсем различни. Рейнджърите могат да ги разпознават, както и да кажат дали животното е млад или стар мъжки, колко е висок и още много други подробности. Крясъците, които издават птиците, им дават друга информация като например къде има лъвове, африкански биволи и хипопотами. Импалите пък често вървели в стъпките на жирафите, които използвали за наблюдатели на опасности на дълги разстояния.

„Без багаж“ – ще се справим ли със страха?

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.