Етиопия – пристигане при племето Мурси

Мурси ходят голи и въоръжени с автомати. Обичат да пият от своя традиционен меден алкохол и не обичат някой да им възразява. Когато момичетата от племето Мурси станат на 15 – 16 години, те срязват долните си устни и започват да разтягат плътта като поставят в нея все по-голям размер керамична плочка с формата на чиния. Те трябва да се “украсяват така“, ако искат да се харесат на мъжете от племето. Популярна за мъжете от племето пък е церемонията за бой с пръчки, която е форма на ритуализирано насилие. Мурси имат дълга история в рисуването на телата, украсяването с белези и пиърсинг. И мъжете, и жените правят прорези в ушите си, за да поставят декоративни дискове в тях. Майките боядисват децата си също традиционно. Бялата боя по лицето е за защита от свръхестествени сили. Народът Мурси са звездите на долината Омо в Етиопия.

„Без багаж“ наемаме въоръжена охрана за срещата си с Мурси!

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Leave a Reply

Последно добавени

Следвайте ни във Фейсбук

Гробници в скалите, Сулавеси

Индонезия. Остров Сулавеси. Народът Тураджа. „Без багаж“ се срещат с Тураджа, народът, който посвещава живота на смъртта. Живите спят под един покрив с мъртвеца и

Сулавеси – кървави жертвоприношения

„Без багаж“ тръгват из южната част на остров Сулавеси. На пътуването е и десетгодишният син Биляна и Валери. Цел на пътуването е земята на Тураджа.