Да помогнем на горските хора

Вероятно точно пигмеите са местното аборигенско население, населявали тези дъждовни гори далеч преди времето на развитото земеделие. Днес, всички пигмеи живеят в близост до земеделски райони. Те ловуват и разменят улова за земеделски продукти с фермерите от селата.
Батуа, горските хора на Уганда, преживяват основно с лов и събирачество. Това са основните им източници на храна. До 1992 г. те обитавали горските, но когато Буинди става национален парк, за да се запази популацията на застрашените планински горили, животът на пигмеите Батуа се променя. Те били изгонени от парка.
Батуа се превръщат в бежанци в един непознат свят. Бедността, наркотиците и злоупотребата с алкохол бързо си казват думата, както и липсата на учебни заведения, ХИВ, насилието и дискриминацията.
Днес са останали само около 3000 батуа, съществуващи в крайна бедност в импровизирани села с тревни колиби, в постоянен страх от изселване. Те се третират като изгнаници и често са избягвани и тормозени. Докато туристите плащат по 600-700 долара, за да посетят горилите в близкия национален парк Буинди, пигмеите, изселени от тази гора, за да се подсигури опазването на горилите – не виждат нищо от тези пари.
Има голям смисъл в това да се запознаеш с Батва, с традиционния им начин на живот, с техните спонтанни музика и танци. Вярваме, че идването ни при тях е чудесен начин да ги подкрепим, да им подадем ръка с уважение пред човешкото им достойнство, защото те наистина се нуждаят от нашата помощ.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Да помогнем на горските хора

Вероятно точно пигмеите са местното аборигенско население, населявали тези дъждовни гори далеч преди времето на развитото земеделие. Днес, всички пигмеи живеят в близост до земеделски

Един ден сред горските хора

Днес горите в Уганда покриват 49 000 km² или 24% от общата площ на страната, като над 9 хиляди km² от тях са тропически гори.

Пигмеите – кои са те?

„Запознайте се с пигмеите – малките хора от дъждовната гора!“ Африка, този невероятен континент, все още успява да запази безброй уникални традиции, ритуали, занаяти, вярвания