Първа или втора – никой не знае, но вълнуваща и интересна…

Етиопия е втората държава след Армения, която официално обявява християнството за държавна религия (през 333 г.), макар някои изследователи да твърдят, че Етиопия може да е първата; което се предполага заради библейските препратки.

Етиопските православни християни вярват в Светата Троица, поддържайки православното учение, че в Светата Троица Отец, Син и Светия Дух са една Божествена природа.

Важно религиозно изискване за етиопските християни е въздържанието от консумацията на месо и животински продукти и сексуална активност по време на пости. Всички благочестиви вярващи трябва да поддържат пълния график на постите, които са около 250 дни в годината, отделно от другите форми на гладуване, оставени само до личното решение на вярващите.

В допълнение към обичайните свети дни, повечето християни посвещават много дни на светиите. Човек може да превърне в малък празник деня на личния светец.

Според проучване от 2010 г. 74% от християните в Етиопия твърдят, че са преживели или са свидетели на екзорсизъм. Свещениците се намесват и изпълняват екзорсизма от името на онези, за които се смята, че са засегнати от демони.  Лицата, притежаващи демони, са доведени до църковна или молитвена среща.

Често, когато болен човек не е реагирал на съвременното медицинско лечение, страданието се отдава на демоните. Необичайни или извратени дела, особено когато се извършват публично, са симптоматични за демоничните.

Свещениците включват песни на възхвала и песни за победа, четене от Писанието, молитва и противопоставяне на духа в името на Исус. Диалогът с духа е друга важна част от церемонията за екзорсизъм.

Божествените служби на Етиопската църква се празнуват на езика Геез.

В Етиопия има много монолитни църкви, но най-известните са единадесетте църкви в Лалибела.

В цяла Етиопия православните църкви не се считат за църкви, докато местният епископ им даде табот – копие от каменните скрижали  десетте божи заповеди в оригиналния ковчег на завета. Той винаги се държи в орнаментирани облицовки върху олтара. Само свещениците могат да докосват табот . На Великия празник на Тимкет, известен като Богоявление в Европа, група църкви изпращат своя табот, за да отпразнуват на общо място, край басейн с вода или река.

Етиопската църква поставя по-голям акцент върху учението на Стария завет.

Етиопските християни, както и някои други източно християни,  традиционно следват диетични правила, подобни на еврейския Кашрут, особено по отношение на това как животните се колят. По същия начин свинското месо е забранено, макар че за разлика от равинския кашрут, етиопската кухня смесва млечни продукти с месо. На жените е забранено да влизат в храма по време на месечния си цикъл. Те трябва да покрият косите си с голям шал докато са в църквата. Мъжете и жените седят отделно в етиопската църква.

Етиопските православни поклонници премахват обувките си, когато влизат в църковен храм. Етиопската православна църква призовава за обрязване на мъжете.

В Етиопската Православна църква Тевахедо има свещеници, които извършват религиозни служби и екзорсистки ритуали; дякони, които подпомагат службите и дебтера, които, макар и да не са ръкоположени, изпълняват музиката и танца, свързани с църковните служби, а също така функционират като астролози и лечители. Фолклора и легендите описват дебтера като магьосници.

Етиопските православни християни формират приблизително 43.5% от населението на съвременната Етиопия. 

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВИ епизоди за септември!

Както обикновено – в началото на месеца увеличаваме броя на епизодите от каталога ни, с няколко нови заглавия. Този път сме ви подготвили няколко епизода

Август-овските ни епизоди са тук !

Новите епизоди на платформата за летния месец август – вече са достъпни. Можете да се настроите на испанска вълна, защото сме ви приготвили няколко епизода

Новите епизоди за месец юли!

Месец юли!  Време е за морски приключения…  А защо не на мечтаните Малдиви … Поредните епизоди „Без багаж“  можете да откриете директно в категория „Малдиви“,