Първа или втора – никой не знае, но вълнуваща и интересна…

Етиопия е втората държава след Армения, която официално обявява християнството за държавна религия (през 333 г.), макар някои изследователи да твърдят, че Етиопия може да е първата; което се предполага заради библейските препратки.

Етиопските православни християни вярват в Светата Троица, поддържайки православното учение, че в Светата Троица Отец, Син и Светия Дух са една Божествена природа.

Важно религиозно изискване за етиопските християни е въздържанието от консумацията на месо и животински продукти и сексуална активност по време на пости. Всички благочестиви вярващи трябва да поддържат пълния график на постите, които са около 250 дни в годината, отделно от другите форми на гладуване, оставени само до личното решение на вярващите.

В допълнение към обичайните свети дни, повечето християни посвещават много дни на светиите. Човек може да превърне в малък празник деня на личния светец.

Според проучване от 2010 г. 74% от християните в Етиопия твърдят, че са преживели или са свидетели на екзорсизъм. Свещениците се намесват и изпълняват екзорсизма от името на онези, за които се смята, че са засегнати от демони.  Лицата, притежаващи демони, са доведени до църковна или молитвена среща.

Често, когато болен човек не е реагирал на съвременното медицинско лечение, страданието се отдава на демоните. Необичайни или извратени дела, особено когато се извършват публично, са симптоматични за демоничните.

Свещениците включват песни на възхвала и песни за победа, четене от Писанието, молитва и противопоставяне на духа в името на Исус. Диалогът с духа е друга важна част от церемонията за екзорсизъм.

Божествените служби на Етиопската църква се празнуват на езика Геез.

В Етиопия има много монолитни църкви, но най-известните са единадесетте църкви в Лалибела.

В цяла Етиопия православните църкви не се считат за църкви, докато местният епископ им даде табот – копие от каменните скрижали  десетте божи заповеди в оригиналния ковчег на завета. Той винаги се държи в орнаментирани облицовки върху олтара. Само свещениците могат да докосват табот . На Великия празник на Тимкет, известен като Богоявление в Европа, група църкви изпращат своя табот, за да отпразнуват на общо място, край басейн с вода или река.

Етиопската църква поставя по-голям акцент върху учението на Стария завет.

Етиопските християни, както и някои други източно християни,  традиционно следват диетични правила, подобни на еврейския Кашрут, особено по отношение на това как животните се колят. По същия начин свинското месо е забранено, макар че за разлика от равинския кашрут, етиопската кухня смесва млечни продукти с месо. На жените е забранено да влизат в храма по време на месечния си цикъл. Те трябва да покрият косите си с голям шал докато са в църквата. Мъжете и жените седят отделно в етиопската църква.

Етиопските православни поклонници премахват обувките си, когато влизат в църковен храм. Етиопската православна църква призовава за обрязване на мъжете.

В Етиопската Православна църква Тевахедо има свещеници, които извършват религиозни служби и екзорсистки ритуали; дякони, които подпомагат службите и дебтера, които, макар и да не са ръкоположени, изпълняват музиката и танца, свързани с църковните служби, а също така функционират като астролози и лечители. Фолклора и легендите описват дебтера като магьосници.

Етиопските православни християни формират приблизително 43.5% от населението на съвременната Етиопия. 

 

Каталогът от качени на платформата епизоди на предаването „Без багаж“, се увеличава постоянно. Добавяме нови епизоди ежемесечно.

Достъп до тях можете да имате при регистрация с месечен или годишен абонаментен план.

Цената съответно е 1,99 евро за месечен абонамент и 19,99 евро за годишен абонамент.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

НОВ СЕЗОН НА БЕЗ БАГАЖ – 2022

„Без багаж“ започва излъчването на поредния си нов сезон. В първата половина на годината заедно с екипа приключенци ще преживеем невероятни срещи с: планинските горили