Един ден сред горските хора

Днес горите в Уганда покриват 49 000 km² или 24% от общата площ на страната, като над 9 хиляди km² от тях са тропически гори. 30% от тези зони са защитени като национални паркове, резервати за диви животни или горски резервати.
Смята се, че първите заселници в тези райони са Батуа, афиканските пигмеи, към които в последствие се присъединяват фермери и земеделци. Вероятният брой на етническа група на Батуа е около 112 хиляди души, а броят на африканските пигмеи в екваториалните гори може да надминава 600 000. Разбира се, преброяването на горските хора е трудно осъществимо.
Подобно на всички пигмейски групи, Батуа рядко достигат повече от 1.5 м на ръст. Избрали са за свой дом места като високите планини, или пък равнините на Конго, Руанда и Бурунди.

Можете да регистрирате свой профил или да надградите вече съществуващ такъв, с един от двата вида платени абонаменти, за да получите неограничен достъп до съдържанието и епизодите на „Без Багаж“.

Пълните епизоди „Без Багаж“ качени до момента – можете да гледате ТУК.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Recent Posts

Follow Us

Да помогнем на горските хора

Вероятно точно пигмеите са местното аборигенско население, населявали тези дъждовни гори далеч преди времето на развитото земеделие. Днес, всички пигмеи живеят в близост до земеделски

Един ден сред горските хора

Днес горите в Уганда покриват 49 000 km² или 24% от общата площ на страната, като над 9 хиляди km² от тях са тропически гори.

Пигмеите – кои са те?

„Запознайте се с пигмеите – малките хора от дъждовната гора!“ Африка, този невероятен континент, все още успява да запази безброй уникални традиции, ритуали, занаяти, вярвания